Laddar

Reportage om loppet i Mölndals-Posten

Post Image

125 personer kom till start i kvällsmörkret när det första trailloppet runt och kring Rambo mosse gick av stapeln. De 11,4 kilometerna i terräng var hala, leriga och jobbiga. Ändå var löparna väldigt nöjda efteråt.

– Det var jätteroligt. Fantastiskt kul att springa sådana här lopp där man får följa reflexer. Det var jättefint, säger Albin Källmén som blev trea i herrklassen.

Ettan i damklassen, Sofie Eduards håller med.

– Det var kul, jobbigt, lerigt och väldigt fint. En rolig bana och ett kul lopp, säger hon.

Båda hade, med start i mörker klockan 18.30 torsdagen 1 december sprungit 11,4 kilometer på små stigar. I vissa fall var det knappt ens det, men ändå lyckades de nå målet, tillika starten, vid Herkulesgården.

”Säkert de gladaste”

Arrangerande FK Herkules hade en förhoppning om 100–150 deltagare. För två veckor sedan stängdes anmälningsmöjligheten. Och då hade redan 160 personer betalat för att få springa. 125 av dessa kom till start. Det var flera vana terränglöpare och orienterare men också sju kvinnor från Härryda kommuns sköterskeenhet.

– Vi är kanske inte de mest vältränade men säkert de gladaste, säger Anna Kristiansson.

Hon och kollegorna hade lockats till start av Kikåsbon Agnetha le Claire, även hon sköterska i Mölndals grannkommun.

– Jag tyckte det var bra att vi gjorde något ihop, säger hon.

Godkänt av länsstyrelsen

Namnet Rambo mosse night trail kommer från den stora mossen på gränsen mellan Pixbo och östra Mölndal. Från början var tanken att springa rakt igenom Rambo mosse men det tillåts inte då mossen ingår i ett naturreservat. Därför blev slingan lagd runt densamma, efter godkännande från länsstyrelsen, samt runt sjöarna Södra Långvattnet och Horsikan.

Innan start förklarade Ryetbon Henrik Meyer vad som var det viktigaste.

– Det är lampan. Jag springer ofta i mörkret där banan går. Det går inte att hitta stigarna i dagsljus men med lampan och reflexerna som sitter uppe är det inga problem.

Vad har du för mål?

– Att komma runt.

Reflexer, skyltar och funktionärer

För att minimera att löpare skulle hamna vilse var både reflexer och skyltar uppsatta. Tio funktionärer stod vid särskilt luriga ställen för att inte löparna skulle springa fel i mörkret och flera från föreningen hade så sent som samma eftermiddag sprungit varsin del av banan för att se så att allt var i ordning.

– Det är första året så vi ville vara säkra på att allt funkar som vi vill. Vi har inte försökt maximera det här loppet för det är alltid lite osäkert när man gör något för första gången, säger tävlingsledaren Tomas Åkerström.

Ett terränglopp 1 december kan betyda rejält med gyttja att springa i. Men de senaste dagarnas vind och torka gjorde underlaget mindre fuktigt och lerigt än för en vecka sedan.

– Alla kommer garanterat vara blöta om fötterna när de går i mål, säger Tomas Åkerström.

”Halt och slirigt”

Förhoppningen från FK Herkules sida är att tävlingen ska vara återkommande och att den ska växa, kanske till två distanser. Inför torsdagens lopp hade klubben också erbjudit deltagarna en provträning runt banan.

– Det var väldigt halt och slirigt. Jag siktar på att ta mig runt, för jag har nog inte tillräckligt mycket pannben. För det här är nog en tävling där galnast vinner, säger Tobias Westling från Mölnlycke.

49 minuter och 52 sekunder senare mottogs herrsegraren Fredrik Backman från Pixbo och rätt snart kom även damsegraren Sofie Eduards, även hon från Pixbo i mål.

Martin Björklund / Mölndals-Posten

Share this content:

Föregående
Inga fler nyheter
Nästa
Resultat