Laddar

Reportage i Mölndals-Posten

Post Image

Här är nya loppet Rambo Mosse Night Trail: 11 kilometer i kolsvart mörker

För vissa låter det roligt att springa elva kilometer i skogen en mörk decemberkväll. Nu har anmälningarna till premiären av Rambo Mosse Night Trail börjat trilla in.

– Det kommer bli en häftig upplevelse, säger Tomas Åkerström, kassör i FK Herkules som arrangerar loppet.

Den första december klockan 18.30 ger ett gäng löpare sig ut i skogen runt Rambo Mosse för att springa det helt nya elva kilometer långa loppet. Tomas Åkerström är kassör och alltiallo på arrangörsklubben FK Herkules. Han berättar att konceptet har vuxit fram ur orienteringen där det går att tävla i mörker.

– Vi började träna i klubben på att springa i mörker och då kom någon på att det hade varit roligt med ett sådant här lopp, säger han och lägger till:

– Vi är väldigt spända!

Det kommer garanterat att vara mörkt vid startskottet, men det finns en annan viktig faktor som är svårare att förutspå: vädret. Tomas Åkerström minns ett orienteringslopp vid samma tidpunkt 2021 där det till och med låg tre till fyra centimeter snö på marken.

– De kan ju vara allt från minusgrader och snö till några grader varmt och regn. Men många av de här som springer traillopp ser nästan vädret som en fördel, som en extra utmaning, säger Tomas Åkerström.

Flera anmälda

Loppets start och målgång sker vid Herkulesgården och banan går runt Rambo Mosse. Anledningen till att de kommer springa runt mossen istället för genom den är det nyligen fattade beslutet att Rambo Mosse ska bli ett naturreservat.

– Det är också därför vi har ett maxtak på 200 deltagare, på grund av att det är känslig natur, förklarar Tomas Åkerström.

Anmälan har varit öppen i drygt två veckor och hittills har runt 50 personer anmält sig. En bra bit på väg till målet med tanke på att det är två månader kvar.

– Får vi 100 till 150 deltagare i år så är vi nöjda. Sen hoppas vi att det blir ett lopp som återkommer en gång per år, säger Tomas Åkerström.

Pannlampa ett måste

Den reflexmarkerade banan ska gå över skogsstigar, berghällar och mindre mossar. Det blir inga jättebackar, men lite lätt kupering och svettiga löpare vid målgången kan Tomas Åkerström nästan lova. Han påpekar att loppet vänder sig till många typer av löpare.

– Det här är inget elitlopp i första hand, vi ser det mer som att det kommer bli en häftig upplevelse. Några som anmält sig känner jag och de är verkligen bara motionärer, medan vissa är ute efter bra resultat.

För att ingen ska försvinna ut i den stora skogen ska funktionärer stå längs med banan, speciellt vid skarpa svängar, för att guida rätt.

– Med en någorlunda ljusstark pannlampa och bra skor med tanke på underlag och väderlek klarar man sig bra, säger Tomas Åkerström.

Clara Tjärnberg / Mölndals-Posten

Share this content:

Föregående
Rambo mosse
Nästa
Toppendeal från Silva!